Dokter Tom O'Bryan is een internationaal erkend spreker en workshopleider gespecialiseerd in de complicaties van niet - coeliakie gluten gevoeligheid en coeliakie als ze zich voordoen binnen en buiten de darmen . Sinds 2004 is hij  betrokken als voorlichter voor een internationaal publiek van zorgverleners en momenteel is hij verbonden aan het Instituut voor Functionele Geneeskunde en de National University of Health Sciences . Hij is ook lid van de wetenschappelijke adviescommissie van de Internationale en de Amerikaanse Vereniging van Klinische Voedingsdeskundigen en de medische adviesraad van de National Association of Nutritional Professionals .

Wendy Myers : Nou, ten eerste , waarom ga je niet de luisteraars iets vertellen over jezelf en waarom  gluten ..

Tom O'Bryan : Okay . Nou , het British Medical Journal publiceerde in 2011een artikel   , waar ze een med analyse deden , wat dat betekent is dat ze op zoek gaan naar vele studies over een specifiek onderwerp en daarna een samenvatting van alle studies . En ze keken naar wat is het tijdsbestek van toen translationeel onderzoek voor het eerst wordt gepubliceerd , en wat is translationeel onderzoek ? Het is onderzoek dat direkt van invloed is op de manier waarop artsen denken te veranderen en te handelen in de praktijk in termen van hoe zij denken over een probleem en wat therapieën zullen ze gebruiken . Dat is translationeel onderzoek . Het gaat om compleet te veranderen hoe een arts denkt over een bepaald onderwerp . British Medical Journal heeft een med analyse van vele artikelen over dit onderwerp en wat ze vonden was dat het gemiddeld 17 jaar duurt vanaf het moment dat een artikel voor het eerst wordt gepubliceerd voordat de dokter in 'the field' kennis krijgt van deze informatie en het gebruik ervan in de praktijk . 17 jaar ! Dus toen ze voor het eerst begonnen met het publiceren studies over cholesterol geassocieerd met hart- en vaatziekten was het 17 jaar voordat de dokters cholesterol controles begonnen te doen. . En zo zijn er vele, vele verschillende onderwerpen in de geneeskunde waar het precies zo mee gaat . 17 jaar . In de tussentijd lijden en sterven mensen .

Dus nam ik de beslissing met betrekking tot dit onderwerp van glutengevoeligheid met of zonder coeliakie dat dat  hiermee niet gaat gebeuren . Het was nog maar twee jaar geleden dat het Internationaal Coeliakie conferentie erkende dat er zoiets is als  niet- coeliakie gluten gevoeligheid, NCGS (non celiac gluten sensitivity). Dat betekent dat je gevoelig bent voor gluten, ze maken je ziek , maar je hoeft niet coeliakie hebben . Het was nog maar twee jaar geleden dat ze eindelijk erkenden dat er zoiets bestaat . En het  gevolg daarvan is dat er kranten uitkomen over dit onderwerp van NCGS . Maar de track record zou zijn 17 jaar voordat uw arts , of 15 meer jaren , voordat uw arts kennis hiervan krijgtt en begrijpt hoe hiervoor te testen en weet wat te doen .

Ik ga dat niet laten gebeuren , want wat je ervaart is dat mensen dagelijks overlijden en dat de overlijdensakte zegt leverkanker , of hartaanvallen . Ze waren secundair aan een gluten gevoeligheid , of sommige , niet allemaal , maar voor een aantal van deze mensen , zoals mijn vader , of mijn peettante , die overleed aan leverkanker , was het ondergeschikt aan niet-gediagnosticeerde coeliakie . Dat ga ik niet  laten gebeuren , zodoende heb ik deze gluten top op weten te zetten waar ik 29 van leiders in de wereld van de wetenschap , de onderzoekers , de  voorlopers, de pioniers  die deze papers publiceren . En  vervolgens cutting edge artsen , de artsen in de praktijk die er  bekend mee zijn en op zoek zijn naar dit onderwerp van gluten gevoeligheid en uitvoering van een aantal van deze protocollen . En dan de voedingsdeskundigen die zeggen " hoe doe je dat met je kinderen naar school te sturen of voor de lunch ? of hoe doe je dat in een restaurant ? Ik breng al deze mensen samen en we bieden de intervieuws gratis online . Het heet de Gluten Summit van 11 november t/m de 17e .

Wat is gluten ?
Wendy Myers : Oke , perfect . Dus ik vertel een ieder van mijn klanten om te stoppen met het eten van gluten of het nu gaat om gewicht te verliezen , of gewoon om gezondheidsredenen , of voor ontgiften . Welke reden hen ook motiveert omdat veel mensen niet beseffen de enorme, enorme verwoestende effecten op de gezondheid  gluten heeft dus ik probeer mensen een idee te geven als motivatie , ik vertel ze : nix gluten om die reden . Omdat mensen gewoon niet  kunnen geloven dat ze dit eiwit  uit hun dieet moeten halen . Waarom gaan we niet beginnen met de basis voor de newbies die niiks weten over gluten of er nog nooit van gehoord  hebben. Wat is het en wat voedingsmiddelen bevatten het?

Tom O'Bryan : . Gluten is de familie van eiwitten die in de meeste granen . By the way , gluten is niet slecht voor je . Slechte gluten is slecht voor je , er zit gluten in rijst . Er is gluten in maïs . Er is gluten in quinoa . Ze zijn niet slecht voor je . Nu kon je allergisch zijn voor rijst , en dan is dan een probleem, allergieën zijn altijd in verband met eiwitten , dus je zou kunnen allergisch zijn voor gluten eiwitten van rijst zijn. Maar dit onderwerp van glutengevoeligheid  heeft specifiek betrekking op tarwe, rogge en gerst . Dat is de familie van de granen die giftig zijn voor de mens . Het is het eiwit in tarwe , rogge en gerst dat we het hier over hebben .

Goede gluten en slechte gluten
Wendy Myers : Als je zegt goede gluten en slechte gluten , wat precies bedoel je daarmee ?

Tom O'Bryan : Denk aan eiwit als een bakstenen muur . Spijsvertering is het afbreken  van de mortel van de stenen . Elke afzonderlijke baksteen is een aminozuur . De aminozuren vervolgens worden geabsorbeerd . Ze gaan dwars door de wanden van de darmen in de bloedbaan . Ze kunnen dat als ze zo klein  zijn dat ze door die die openingen (tight junctions) kunnen. Vergelijk het met een kaasdoek. zodat alleen een bepaalde grootte van de moleculen door komen in de bloedbaan . En aminozuren zijn klein genoeg om door de 'kaasdoek ' te kunnen. Het probleem met deze giftige families van gluten is dat het menselijk lichaam ze niet kan verteren. . Je hoort Doctor Alessio Fasano , van Harvard , in de Summit die  zegt geen mens kan gluten verteren . Laat ik dat herhalen , geen mens kan het toxische gluten eiwit van tarwe , rogge en gerst verteren . Nog een keer : geen mens kan het toxische gluten eiwitten van tarwe , rogge en gerst verteren . Betekent dat dat ik het niet kan absorberen ? Ja. Dat betekent geen mens . Als je een mens bent , kun je niet verteren . Dit is heel belangrijk om dat te onthouden.

Als je nu het zoutzuur dat wordt geproduceerd in onze maag kon nemen en in een fles doen . Dr. Fasano  sprak erover . Als je je vinger in die fles steekt zal het je vinger tot op het bot verteren in minder dan een minuut . Als je gluten er in doet , als een stuk brood , in dezelfde fles , wordt het brood niet verteerd . Het zal je vinger tot op het bot verteren , maar niet de eiwitten van brood . Gewoon niet mogelijk . Geen mens kan dit eiwit verteren . Wat er gebeurt , is dat omdat we niet kunnen verteren , niet in individuele bakstenen afbreken van de muur , het is alsof iemand een voorhamer nam en de muur aan stukken sloeg en je krijgt brokstukken van 33 – brokstuk  , een 17 - brokstuk, en een 11 – brokstuk. . Al deze verschillende groepjes van bakstenen die peptiden worden genoemd  zijn opgebouwd uit 33 aminozuren , 17. en 11- veel te groot om door de 'kaasdoek' in de bloedbaan terecht . Maar het immuunsysteem ziet deze groepjes van bakstenen en denkt dat ze een ziekteverwekker zijn, slechte bacteriën . En het resultaat is er komt een immuun reactie op gang, een ontstekingsreactie op deze bacteriën die deze klonten van baksteen zijn aanvallen. Die ontstekingsreactie in de darmen , de ontsteking in de darmen veroorzaakt scheuren in de 'kaasdoek' .En met die scheuren in de 'kaasdoek' kunnen ineens die grotere moleculen van die brokstukken
die niet konden worden afgebroken tot aminozuren , nu krijg je via de scheuren in de 'kaasdoek' in je bloedbaan , en je immuunsysteem begint met het maken van antistoffen om als bescherming tegen deze indringer die je niet kunt gebruiken om nieuwe spieren of nieuwe zenuw hormonen of nieuwe botcellen te maken . Je kunt ze niet gebruiken . Je lichaam probeert ze te bestrijden . Nu krijg je de ontstekingsreactie die in je bloedsomloop gaat, door je hele lichaam - deze antilichamen die op zoek zijn naar gluten en chemische kogels afvuren , genaamd isotypen die de ontsteking veroorzaken door je hele lichaam .

Trek je aan een ketting  en de ketting breekt, dan breekt hij op zijn zwakste schakel . Kan zijn aan de ene kant, in het midden,of aan het andere uiteinde. Het kan je hart zijn , je hersenen , je lever , je darmen , waar de zwakke schakel is in de keten , dat is waar je uiteindelijk de symptomen krijgt van gluten gevoeligheid, waar de zwakke schakel is . Omdat deze ontsteking gaat door je hele lichaam , dat is de reden waarom de narigheid zich in de ene persoon zal manifesteren als epileptische aanvallen . In de volgende persoon kan het zich manifesteren als psoriasis . De volgende persoon pijnlijke gewrichten,         vermoeidheid , schildklierproblemen en alle symptomen van een slechte schildklier . Iemand anders kan het manifesteren als onvruchtbaarheid . De lijst gaat maar door, lijkt wel eindeloos , want het is een systemisch inflammatoir proces dat zal manifesteren waar de zwakke schakel is in de keten .

Wendy Myers : Dat is echt overtuigend , omdat elke denkbare gezondheid probleem of conditie als  oorzaak  in de grond van de zaak gluten  als veroorzaker zou kunnen hebben .

Tom O'Bryan : Zo is het precies . Het zou heel dom en dwaas zijn om te zeggen , elke aandoening  wordt veroorzaakt door gluten gevoeligheid en iedereen moet glutenvrij gaan . Dat is dom . Maar het is zeer rationeel en wetenschappelijk te zeggen , elke aandoening zou veroorzaakt kunnen worden door gluten gevoeligheid zodat elke patiënt moeten worden gecontroleerd op gluten gevoeligheid. Dat is heel rationeel .

Bevat haver gluten .?
Wendy Myers : Hoe zit het met haver ? Ik denk dat is iets waar  veel mensen  verwarring over hebben . Kunt je precies uitleggen waarom de meeste haver gluten bevat?

Tom O'Bryan : Ja . Wanneer haver opkomt uit de grond zit er geen gluten in . Wanneer je het van de plank haalt in de winkel wel. en het is de giftige familie van gluten . Er is gluten in haver . Het heet avenin . Even als er gluten in rijst en maïs zit. Maar avenin is niet giftig voor je , tenzij je allergisch bent voor haver en sommige mensen zijn allergisch voor tomaten . Je kunt allergisch zijn voor haver . Maar bij deze discussie van toxische familie van gluten van tarwe , rogge, gerst , daar hoort haver niet bij, dee toxische familie van gluten ontbreekt . Maar , de vrachtwagens die de haver vervoeren bij de oogst  naar de verwerkende bedrijven, vervoeren ook tarwe . Ze maken de vrachtwagens niet schoon tussendoor , dus er is kruisbesmetting . Dus als je haver van de plank koopt  is er vaak  kans toxische gluten. Zolang je je haver koopt van een glutenvrij haver bedrijf , en er zijn zijn bedrijven die die hun uiterste best te doen om ervoor te zorgen dat er geen kruisbesmetting is . Bob's Red Mill is een nationaal merk . Glutenfreeoats.com is een andere. Er zijn nu vele die er zijn . Die zijn trots om te zeggen " we gaan de extra mijl om ervoor te zorgen dat onze haver zijn glutenvrij " . Nou, ze zijn niet glutenvrij omdat ze avenins , maar ze zijn giftig glutenvrij .

De 50-50 regel op gluten
Wendy Myers : Een ding dat zorgwekkend is voor mij ,dat ik zeer interessant vond was hoe de tarwe van vandaag heel anders is dan het was een honderd jaar geleden , en dus meer problematisch. Het heeft meer gluten dan het deed honderd jaar geleden .

Tom O'Bryan . Dat klopt . Dat is de 50-50 regel genoemd . In de afgelopen 50 jaar het glutengehalte is gestegen met meer dan 50 % . Van 2 % gluten.. het is eigenlijk veel meer dan 50 % nu .Het is van 2 % gluten van de vroegste bijbelse vormen van tarwe tot 14 % toxische gluten momenteel  in de meeste merken tarwe die commercieel worden verwerkt. .

Wendy Myers : Duidelijk dat dat veel meer problemen veroorzaakt. haha

Tom O'Bryan : Ja . Gluten betekent lijm . Dit is echt interessant . In Polen gebruiken ze tarwebloem , voeg water toe en hebt  een pasta om te gebruiken om behang te plakken . Het zo kleverig het houdt het papier aan de muur voor jaren .

Algemene gezondheidsproblemen veroorzaakt door gluten
Wendy Myers : Ja, ik herinner me toen ik drie jaar oud was maakte ik een piñata . Ik gebruikte bloem, water , en maakte een piñata . Dat is lijm haha . Dus wat voor gezondheidsproblemen kan iemand  hebben als ze lijm eten . Je noemde een paar , maar wat zijn enkele van de meest voorkomende die  mensen niet toeschrijven aan gluten gevoeligheid ?

Tom O'Bryan : Ten eerste , een algemeen voorkomend symptoom van elke voedselovergevoeligheid is vermoeidheid . Algeheel gevoel van moe, alles wordt een berg,over de hele linie vermoeidheid . En voor al je luisteraars hier is de manier om te bepalen of je moe bent of niet . Op 1 tot 10 , 10 is de hoeveelheid energie moet hebben . Vijf is half zo veel . Neem je wilskracht uit de vergelijking , en wat is je energie ?

Wendy Myers : En cafeïne uit de vergelijking . Haha .

Tom O'Bryan : Dat klopt . Wat is je lichamelijke energie als je de stimulerende middelen er uit haalt ? Ik leer onze artsen op dezelfde manier de hele tijd . 1 tot 10 , 10 is de hoeveelheid energie die je zou moeten hebben , vijf is half zo veel , en dan pauze ,  . In die pauze , heeft iedereen een nummer . Ze zeggen , ik heb een 8 of een 9 . En dan zeg je ' maar neem je wilskracht uit de vergelijking . Wat is je lichaam energie ? ' En zie je de gezichten van mensen van.. " Oh . Reality check , ben ik een 3 of 2 " . Dat is een meest voorkomende symptoom van voedselovergevoeligheid ,  vermoeidheid . Anemias zijn andere wijzen van glutengevoeligheid - heel , heel gebruikelijk om te zien .

Osteoporose is zo gewoon dat annalen van de interne geneeskunde zei dat " we hebben geen enkele aarzeling om te zeggen elke osteoporotische patiënt moeten worden gecontroleerd op coeliakie . Coeliakie zou de oorzaak kunnen zijn van hun osteoporose  " . Dus ik liet zien hun die studie zien en ik zeg , "  , als de annalen van de interne geneeskunde zeggen elke osteoporotische patiënt moet worden gecontroleerd , omdat het zo gewoon als oorzaak , welke patiënt gaat u niet te controleren ? ' En je ziet  die blik van realisatie op hun gezicht komen en zeggen " Oh ik wist niet dat.... . Dus ik moet iedereen controleren ? "Ja , precies . Want als je de medicijnen gaat geven , denk ik , en er is geen paper over dit voor zover ik weet , maar er zijn  papers over  de werkelijkheid . En dat is wanneer u de medicijnen gaat geven voor osteoporose,de bisfosfonaten .

De studie toonde aan dat als je kijkt naar de rontgen - stralen ,de bisfosfonaten produceren meer bot . De bisfosfonaat drugs hebben gewerkt om meer bot te produceren . Maar het probleem is het bot is broos als balsa hout , niet hard en taai als eikenhout . De post-menopauzale vrouwen die bisfosfonaten nemen hebben net zoveel breuken met hun osteoporose als vrouwen  die osteoporose hebben die geen bisfosfonaten  nemen . De breuk rate is hetzelfde . Het maakt geen verschil in het aantal botbreuken  . Maar wat doen de sales mensen , ze laten zien dat de studies aan tonen  en de  x - stralen dat er meer bot is . Dus de artsen geloven dat bisfosfonaten is wat je moet doen . Maar het bot is balsahout , het breekt in feite gemakkelijk. Waarom ? Omdat ze mogelijk een gluten gevoeligheid hebben en ze niet de calcium of vitamine D of de vitamine K2, die ze nodig hebben om echt sterke botten te maken, absorberen .
Dus de medicijnen werken gedeeltelijk , maar niet volledig . De annalen van de interne geneeskunde zeggen dat elke osteoporotische patiënt moet worden gecontroleerd . Dat is een ander symptoom .

Het meest voorkomende symptoom ik denk is brain disfunctie . Ik gaf een lezing een paar dagen geleden in Noord-Dakota . Ik was in Fargo , North Dakota , van alle plaatsen . Ze waren geweldige mensen . Er waren 300 mensen in de zaal en toen ik zei: " Hoeveel van jullie weten of vermoeden dat ze een gevoeligheid gluten hebben " , bijna de hele zaal stak de hand op en ik lachte want dat is een geladen vraag aan deze doelgroep . Maar " hoe velen van u weten of vermoeden dat als je een onbedoelde blootstelling aan gluten hebt het lijkt alsof het je hersenen beïnvloedt ? ' Meer dan 75 % stak hun hand weer  op. Dat is het meest gebruikte systeem dat wordt aangetast - de hersenen . Dat betekent dat brain fog , of hoofdpijn , of aanvallen of AD of welk ander symptoom van disfunctie van de hersenen die een persoon kan krijgen , kan zijn vanwege gevoeligheid voor gluten .

Wendy Myers :  Ik blijven lezen dat zelfs een heleboel mensen zonder dat er een darm- of maag alarm afgaat , ze geen enige vorm van darmklachten,maar toch.. . dat betekent dat de coeliakie of niet- coeliakie gluten gevoeligheid kan echt schade aan hun hersenen toebrengen..

Tom O'Bryan : Dat is juist . Helaas voel je het niet wanneer de antilichamen je hersencellen aanvallen  tot dat het al vrij ver gevorderd is . Het duurt jaren  voor de meeste mensen voordat het zo ver is en men duidelijke symptomen begint te krijgen. . Je voelt het niet als je hersencellen worden vernietigd  totdat je een kritische massa bereikt. . Niemand krijgt de ziekte van Alzheimer in hun 60's of 70 's . Het is een decennia - lang proces van het doden van hersencellen tot er genoeg hersencellen vernietigd zijn en de symptomen een beetje meer zichtbaar worden.. En als je kijkt in de geschiedenis , zijn er altijd grappen " Oh , ik word ouder , ik kan me niet herinneren hoe ik vroeger . haha " . " Oh , hoe oud ben je ? ' . " O , 36 " . Nee ! Dat is niet goed . Dat is niet normaal , dat is niet verouderen . Wij moeten allemaal op onze 80ste nog een vreemde taal kunnen leren . Er is geen reden waarom niet . Je hersenen wordt verondersteld  goed te werken , tenzij je druk bezig bent geweest met het om zeep helpen van je hersen cellen. . Het eten van voedingsmiddelen die  ontsteking veroorzaken, breken de zwakke schakel in uw keten , die in dit geval  de hersenen kan zijn.

Wendy Myers : Ik heb zeker het gevoel dat een deel van de hersenen vermoeidheid of brain fog en mentale vermoeidheid waar ik dagelijks mee te maken heb , deels te wijten is aan zware metalen toxiciteit , maar ook vanwege het feit dat ik gluten  at elke dag voor 40 jaar .

Tom O'Bryan : Volkomen mee eens . Het duurt een tijdje om die cellen te herbouwen . Dus in de tussentijd , zich daarvan bewust zijnde is het van cruciaal belang om er voor te zorgen niet  nog meer benzine op het  vuur te gooien. .

Wendy Myers : Ja , dus je hersenen kunnen regenereren na het stoppen met gluten eet ?

Tom O'Bryan : Ja . Vroeger dachten we dat als je je hersencellen doodt , je het wel voor gezien kunt houden.. Er is niets dat je kunt doen . Nou , we weten nu dat het  niet waar is . Je regenereert hersencellen . Ze zijn trager dan de meeste cellulaire gebieden in het lichaam , maar je levert de juiste omgeving en je kunt een aantal echt goede resultaten optreden .

Moet iedereen gluten te vermijden ?
Wendy Myers : Denk je dat iedereen gluten zou moeten vermijden.?

Tom O'Bryan : Nou , als een expert op het onderwerp , dat is echt moeilijk . Ik moet oppassen wat ik zeg . En ik kan alleen spreken vanuit de wetenschap en geef mijn persoonlijke mening . En de wetenschap  zegt nee, niet iedereen hoeft gluten af . Maar de wetenschap zegt ook als je met een immuunreactie komt moet je gluten af  . Dat is duidelijk . Je immuunsysteem is er om je te beschermen . Het is de krijgsmacht van je lichaam , het is het leger , luchtmacht , marine , kustwacht , marine , IGA , IGG , IGE , IGM . Verschillende takken van het immuunsysteem . En als het leger op toeren draait, in actie is, is het je lichaam dat tegen je praat . Je  immuunsysteem zegt , we hebben een probleem hier . Dus iedereen die verhoogde niveaus van antilichamen heeft voor gluten moet zeker gluten af zijn . Of iedereen die merkt dat ze zich beter voelen als ze gluten  vrij zijn.. Waarom zou je iets eten, voedsel als je merkt  dat je er symptomen voor hebt ? " Nou , de symptomen zijn niet al te slecht " . Dat klopt , ze zijn niet al te slecht misschien, maar ze zijn wel bezig met het het doden van hersencellen of hartcellen of levercellen , en als je genoeg van hen gedood hebt,  worden die symptomen  vaker en ze erger . Dus moet iedereen gluten af ? Wetenschap zegt nee , maar iedereen  met immuunrespons of met symptoom reactie moet gluten af zijn .

Nu ga ik u mijn persoonlijke mening te geven . Waarom zouden we iets eten dat ons lichaam echt niet kan verteren en wat een ontsteking veroorzaakt ? We leven al  in zo'n  samenleving die in brand staat . De meeste mensen hebben gehoord dat ze een een anti - inflammatoire levensstijl willen , wat dat ook mag  betekenen . Dus een van de voorwaarden van een anti - inflammatoire levensstijl om uw risico op verschillende degeneratieve ziekten te verminderen is stoppen met het gooien van benzine op het vuur . Dus of je nu klachten krijgt van het gooien van benzine op het vuur of niet, is gewoon een kwestie van hoeveel weefsel  beschadigd is . maar dit is het probleem met tarwe ,echterl . Je kunt niet argumenteren over  de waarde van de tarwe . Het heeft miljoenen en miljoenen levens gered . Toen we containerschepen tarwe naar derde wereld landen die hongerden hebt verzonden , spaarden we miljoenen levens , want je kunt  er een aantal van de calorieën uit halen , je krijgt er wat eiwit uit , je kunt je lichaam draaiende houden. Ja , het lichaam zal gebruik van het een of het ander , maar ook zullen er scheuren zijn in het 'kaasdoek' , de ontsteking en de lange termijn degeneratieve ziekten . Dus als er niets anders in de wereld te eten , natuurlijk je eet tarwe omdat het gaat om je leven te redden . Maar in dit land , is er geen reden . Er zijn zo veel andere opties beschikbaar voor ons .

Gluten en de schildklier
Wendy Myers : Laten we praten een beetje over gluten en de schildklier . Ik heb persoonlijk een schildklier probleem en ik heb daarom met gluten moeten stoppen . En ja, het is een persoonlijk belang voor mij . Dus hoe precies berokkent gluten schade aan je schildklier en dus je stofwisseling als je het consumeert ? Ik heb nu sinds een paar jaar te maken met een schildklier probleem  en ik heb net gelezen over en over en over dat je gluten uit je dieet  halen. Kunt je precies uitleggen waarom dat een goed idee zou kunnen zijn ?

Tom O'Bryan : Tuurlijk . Er is een mechanisme dat is heel gewoon .Herinner het trekken aan een ketting  waarbij de zwakste schakel breekt . En de zwakke schakel is bij jou waarschijnlijk de schildklier . Hoe is het? Wat is de zwakke schakel ? Nou , een van de meest voorkomende mechanismen heet moleculaire mimicry . Wat betekent dat ? Als je immuunsysteem probeert je te beschermen maakt het antilichamen tegen dit voedsel , de toxische eiwitten van gluten , en laten we zeggen dat het giftige eiwit is 33 aminozuren lang , dat is de meest voorkomende , zogenaamde glia - α9 . Het is een van die brokken baksteen als we gluten niet volledig verteren . Het is 33 stenen lang . Laten we zeggen dat die aminozuren worden AABCD . Nu is het 33 letters , en ik ben niet van plan om de 33 letters te noemen . Dus met AABCD , verwijs ik naar glia - α9 . En je lichaam maakt antistoffen aan tegen glia - α9 . Nu zijn deze antistoffen de soldaten . Denk aan Arnold Schwarzenegger met zijn hoofd uit een Hummer met een groot machinepistool , en hij heeft die donkere bril op . Hier in Californië noemen we hem The Governator zo , denk aan The Governator met dit grote submachine gun , die  deze chemische kogels afvuurt, genaamd synochymes om te proberen die 33 bakstenen aminozuur glia - α9 , AABCD te onschadelijk te maken. .

Eiwitten bestaan uit honderden aminozuren . Het bloed gaat door je hele lichaam . Laten we zeggen dat het bloed gaat voorbij de schildklier . Het oppervlak van de schildklier waar  het bloed langs gaat bestaat uit eiwitten en vetten . Eiwitten zijn opgebouwd uit honderden aminozuren . Dus het bloed gaat langs het oppervlak van de schildklier, bestaande uit eiwitten , die honderden aminozuren . Een deel van de aminozuur complex is AABCD . Dus Arnold , die vuurt deze chemische kogels op AABCD overal waar hij ze vindt hij  in de bloedbaan , heeft zo'n donkere bril op, dus hij lijkt niet erg duidelijk te zien . En hij vuurt chemische kogels op je schildklier omdat een deel van de muren is opgebouwd uit AABCD . Deze chemische kogels beschadigen het oppervlak van de schildklier . Waarom hebben we antistoffen in onze weefsels , om onze schildklier of longen of lever , of spieren ? Hoe komt het dat er een normale hoeveelheid van antilichamen is ? Het is omdat je lichaam de hele tijd aan het opruimen van de beschadigde cellen is . Wanneer de cellen beschadigd raken je moet ze daar weg, of anders kunnen ze een kwaadaardige vorm krijgen en veroorzaken kanker en vele andere dingen . Maar het is de bescherming van uw lichaam : haal die  beschadigde cellen  daar  weg. Dus je moet antistoffen aan  maken om je schildklier te ontdoen van dat beschadigde cellen .

Dat is een normaal proces . Maar nou heb je toast voor het ontbijt . En er komen meer soldaten in het geweer om de slag aan te gaan met AABCD  daar , daar " . Daarna  je broodje voor de lunch , dan de pasta voor het diner , de volgende dag weer toast voor het ontbijt , een broodje voor de lunch , of misschien pannenkoeken voor het ontbijt , een broodje voor de lunch , en nu heb je croutons op je salade bij het diner met een cookie na. En je wordt blootgesteld aan deze giftige families van gluten meerdere malen per dag elke dag . Er zijn een hoop van die  Arnold soldaten die proberen om te doden en op te ruimen en het raakt in de war en de zwakke schakel in je  keten  krijgt het te verduren., uw schildklier omdat AABCD is in uw schildklier . Nu valt  Arnold je schildklier regelmatig aan . En nu probeert je lichaam om van deze cellen antistoffen te maken om de schildklier op te schonen, de beschadigde cellen verwijderen en deze processen gaan zo snel en zo snel en zo constant . Uiteindelijk blijft lichaam zelf automatisch de antilichamen aan brengen in je schildklier  . Nu heb je een auto-immuun schildklierziekte genoemd Hashimoto of Graves . Dat is de meest voorkomende mechanisme over hoe gluten de werking van je schildklier kan beïnvloeden .

Wendy Myers : Ja, dat is echt overtuigend , want je zou altijd gaan denken , oh ik heb die  ziekte , en mijn stofwisseling is vertraagd , maar het is gluten dat is een enorme, enorme factor bij aandoeningen van de schildklier .

Tom O'Bryan : Zo is het precies .

Bent u gevoelig voor gluten ? Gluten Sensitive

Wendy Myers : Dus watvoor test moet je doen als je wilt weten of je gevoelig voor gluten bent.?

Tom O'Bryan : Er is maar een test die is uitgebreid in op zoek naar gluten gevoeligheid. Ik noemde glia - α9 , de 33 stenen aminozuur . Het is de meest voorkomende giftige peptide van gluten . Ongeveer 50 % van coeliakie hebben glia - A9 wordt verhoogd . Maar de overige 50 % niet. Ze hebben andere peptiden van gluten , andere groepjes van baksteen , waar ze op reageren , niet het 33 brokbaksteen . Nou ja , elk lab in het land dat zoekt naar de gevoeligheid voor gluten let op glia - Α9 . Het is goed dat ze kijken naar glia - Α9 , maar het is niet compleet . Alsje gevoelig bent voor een andere gluten, glia - Α9  en het komt terug positief , heb je een probleem . Maar als het komt negatief terug het is niet per se negatief , het enige wat het is, ze kunnen je vertellen dat je niet reactief op glia - Α9 . Maar je kan reageren op een van de andere peptiden waar het lab niet voor controleert. . Waarom checken ze niet voor die  andere peptiden ? Dat is een miljoen dollar vraag die niemand ooit heeft kunnen beantwoorden . Eigenlijk gewoon dollars en politiek. Maar het wordt beter, de technologie wordt beter . De studies begonnen te komen sinds 1999  waar over het testen voor andere peptiden van gluten wordt gerept , en er is een consequente aanhoudende stroom sindsdien .  Nu is er een laboratorium in de afgelopen drie jaar -ze openden in de  afgelopen drie jaar- waar men kijkt naar naar 11 verschillende peptiden van gluten , Het heet Cyrexlabs , cyrexlabs.com Dat is de test die je moet doen . Als dat weer negatief terug komt ben je waarschijnlijk  in orde en hoef je niet de gevoeligheid voor gluten hebben  als oorzaak van verhoogde antistoffen .

Coeliakie vs glutengevoeligheid
Wendy Myers : Helaas heb ik veel klanten die hebben IBS problemen en ze gaan naar hun arts en testen van de eerste arts is een test voor coeliakie . Geen van hen hebben getest op gluten gevoeligheid. Hun test komt steevast terug negatief , en hun wordt verteld dat ze gluten kunnen eten . Wat is er mis met dat plaatje ?

Tom O'Bryan : Dat is een heel goede vraag . Vergeet niet, we begonnen dit interview met de 17 – jaar (vertraging) -concept. Dus laten we nu zeggen 15 jaar . Het patroon zou zijn aldus zijn :15 jaar vanaf nu  gaan je klanten naar hun arts en hij controleert voor gluten gevoeligheid in plaats van het controleren op coeliakie . Omdat coeliakie is een manifestatie van gluten gevoeligheid. Er zijn vele verschijningsvormen . Maar we richten met oogkleppen op coeliakie . Dat is het enige waaraan we dachten . Dus als je terugkomt positief voor coeliakie , heb je een probleem ! Daar moet je wat aan gaan doen . Maar als je terugkomt negatief voor coeliakie , is het niet per se dat gluten goed voor je is . Het kan zich manifesteren in je schildklier zonder enige schade aan je darmen . Of in je hersenen . Of in je hart . Of ergens anders . En het is niet alleen manifesteren ergens anders . En helaas niet alleen maar daar

Tests voor coeliakie
Wendy Myers : Ik heb ook gehoord dat de testen voor coeliakie , niet altijd erg accuraat. En alleen maar omdat je een test negatief terugkomt, betekent niet dat je geen coeliakie hebt . Kunt je dat een beetje uitleggen  ? Ik heb gehoord dat in sommige van de tests er 80 % van de villi ontbreekt, of de lengte van de villi 80 % mist om een positieve bevestiging van coeliakie te krijgen . Maar wat als 20 % versleten waren?

Tom O'Bryan : Wow! , je hebt je huiswerk gedaan . Good girl..
Wendy Myers : Oh ja ! Ik hou van lezen .
Tom O'Bryan : Ja , dat is zeer accuraat. De studies begonnen uit te komen in 2005 waaruit blijkt dat .je darmen zijn een buis , 25 - voet lange buis die slingert rond in je buik . Het kan rond draaien maar het is een buis . De binnenkant van de buis bekleed met shag tapijt . (hoog polig)
Wendy Myers : Shag hahaha .

Tom O'Bryan : Oh , dank je wel . Dit absorbeert vitamine . De shag daar is voor vet ,een andere shag is aminozuur . Al die verschillende villi (darmvlokken) nemen verschillende voedingsstoffen op . Coeliakie is als al je  shags plat liggen, en je krijgt Berber ( plat tapijt ). Berber absorbeert geen calcium . Je krijgt osteoporose .  De test die zoekt naar coeliakie  markers  zoekt naar  transglutaminase , of endomycium . Endomycium was de oudere versie . Het wordt nog steeds gebruikt , maar niet zo veel . Transglutaminase is gevoeliger, betekent identificeert meer dan endomycium doet . Meestal is het transglutaminase . Het probleem is dat de papieren die de artsen hebben gelezen zeggen allemaal hetzelfde - dat endomycium en transglutaminase zijn 97 , 98 , 100 % accuraat . Artsen die deze papieren lezen zeggen: "O , dit zijn echt goed testen . We zullen deze test te doen " . Nou , ik heb veel van die schrijvers aangeschreven . Velen van hen en nu is het algemeen bekend . Het was slechts vijf jaar geleden toen ik begon met het schrijven ervan..

Wanneer deze onderzoekers hun onderzoek doen  om te zien welke soorten bloedonderzoek werken ,  kopen een paar honderd  monsters van coeliakie bloed . Er zijn bloedbanken die  patiënten met diabetes hebben. Zij hebben het bloed van patiënten met diabetes , het bloed van patiënten met reuma . Vele soorten ziekten . Dus onderzoeken kunnen deze bloedmonsters kopen en ze verzekerd dat het allemaal patiënten met reuma zijn , allemaal patiënten met diabetes , allemaal patiënten met coeliakie . En dan kunnen ze controleren en te zien hoe nauwkeurig hun tests zijn om het te identificeren in die bloedmonsters . Dus de artsen die de studies hebben gepubliceerd over deze transglutaminase en endomycium kochten hun monsters van bloed van patiënten met coeliakie . Om een diagnose van coeliakie , de microvilli (darmvlokken)krijgen , de shags in het shag tapijt , moeten volledig versleten zijn . Het heet totale darmvlokkenatrofie . Als je niet totale darmvlokkenatrofie hebt, pas je niet in de klasse diagnose van coeliakie , en dus je bloed wordt niet in die bloedbanken opgeslagen .

Onderzoekers kopen hun bloed . Zodat het bloed dat ze kopen is allemaal van mensen die in het eindstadium van de ziekte waren .
Hun darmvlokken zijn volledig versleten . En wanneer je de auteurs aanschrijft en je zegt , " lBeste Doc , heb  je in je studie gekeken naar mensen die gedeeltelijke darmvlokkenatrofie had , waar de shags slechts gedeeltelijk versleten zijn ?  Of mensen die pas recent hoge niveaus van ontsteking hadden en waarvan de shags nog niet versleten zijn ? Kijken jullie naar die patiënten " En ze reageren allemaal op dezelfde manier :" Nee. Zien dat de ziekte totale darmvlokkenatrofie is . " Dus onbedoeld cherry picken ze  hun groep , zodat iedereen moet het eindstadium van de ziekte bereikt hebben en dan is de test echt accuraat . Als je kijkt naar mensen die gedeeltelijke darmvlokkenatrofie hebben , de shags gaan naar beneden , maar ze zijn niet versleten nog niet helemaal . Of ze hebben veel meer informatie,er is reactie. . De studies vertellen ons dat deze tests verkeerd kunnen zijn , en zeven van de tien keer zeggen dat er geen probleem is  . Het heet desensitivity . En desensitivity is 27-33 % met gedeeltelijke darmvlokkenatrofie . Betekent , komt het terug en zegt dat je goed bent en je bent het echt niet . Dus dat is de test voor coeliakie . Als je een test wilt doen voor coeliakie, dat is oke , maar je wilt ook een test  doen voor gluten gevoeligheid , waarbij wordt gekeken naar meerdere peptiden van gluten want dat is veel belangrijker dan de vraag of je shags helemaal versleten waren

Wendy Myers : Yeah . Idealiter lijkt het  me dat je voorafgaand aan de diagnose dat je shags plat gaan , zo'n test wilt doen.
Tom O'Bryan : Zo is het precies . Zo is het precies .

Cyrex Labs - de beste lab voor gluten testen
Wendy Myers :  Zijn er laboratoria die je denkt  nauwkeuriger te zijn , of meer gevoelige test te doen ?

Tom O'Bryan : Er is maar een lab op dit moment in het land dat  meerdere peptiden van gluten met de coeliakie -test. Of alleen de meerdere peptiden van gluten -test . Geen ander lab doet dit nog niet. Dat lab heet cyrexlabs.com

Wendy Myers : Dus het zelfde , ze hebben hun zaakjes voor elkaar .

Tom O'Bryan : Dat doen ze . Ze hebben echt hard gewerkt aan deze en de schepper van die tests is een wereldberoemde immunoloog genaamd Doctor Aristo Vojdani . Arts Vojdani is een van de gasten in de top . Hij vertelt over hoe hij dacht over deze tests en hoe hij kwam met deze tests . Zijn achtergrond . Dit is een culminatie van 35 jaar werk voor Doctor Vojdani om met deze tests  te komen.

Nadelen van testen
Wendy Myers : Zijn er ook nadelen aan deze test ? Zoals bijvoorbeeld de studies blijkt 1 op de 3 mensen hebben glutengevoeligheid , maar andere studies tonen aan dat zelfs mensen die dit kleine , kleine beetje gluten schade in hun darmen kunnen hebben , zelfs als ze niet totaal gluten gevoelig voor wat ik begrijp . Dus zijn er nadelen? Wat zijn de alternatieven wat mensen moeten doen? Moeten ze een voedsel eliminatiedieet doen om een 100 % zeker dat ze niet gevoelig gluten als hun test negatief terugkomt ?

Tom O'Bryan : De enige nadelen aan de test die ik ken zijn als iemand steroïden gebruikt . Als ze  steroïden cortison , hydrocortison , of steroïde inhalers voor astma innemen . Dan kun je niet testen . Kan je echt niet want het zal niet echt terugkomen  . Het is niet correct . Afgezien daarvan, zijn er geen andere nadelen aan de test die ik me bewust  ben . Absoluut niet .

Statistieken van glutengevoeligheid
Wendy Myers : Was dat juist toen ik zei dat 1 op de 3 mensen glutengevoeligheid hebben ?

Tom O'Bryan : Eigenlijk niet . Wat de studies momenteel laten zien, en waar je je sterk kunt maken is 6 tot 10 % van de bevolking . Echter  zijn er bepaalde voorwaarden . Neem bijvoorbeeld het prikkelbare darm syndroom (IBS) . Hier spelen makkelijk twee criteria , hebben ze een darm syndroom . 30 % van hen zijn gluten gevoelig . Als je ze in een glutenvrij dieet , hun IBS-symptomenook allemaal verdwijnen, loopt dat aantal op. Kan oplopen tot 30 % . Maar over de gehele bevolking wat de nummers ons momenteel vertellen is 6 tot 10 % .

Voedsel eliminatiedieet
Wendy Myers : Okay . Hoe zit het als iemand de test negatief ziet terugkomen , denk je dat het een goed idee is voor hen om een voedsel eliminatie dieet doen met gluten gewoon om zeker te zijn ? Ik heb gehoord , dat is de gouden standaard voor het bepalen of u gevoelig voor gluten bent .

Tom O'Bryan : De gouden standaard is te kijken naar het immuunsysteem om te kijken of je leger - luchtmacht , marine - op dit moment vechten . En dat is ongeacht hoe je je voelt . Het maakt niet uit hoe je je voelt .

Wendy Myers : Ja , omdat je zei dat sommige mensen geen symptomen hebben .

Tom O'Bryan : Correct . Precies . Omdat mensen gemotiveerd zijn als ze ziek voelen of als ze problemen hebben . Dan willen ze weten waarom en dan gaan ze controleren . Maar het maakt niet uit als je problemen hebt of niet . Ik persoonlijk denk dat iedereen in het land moeten worden gecontroleerd op gluten gevoeligheid omdat het zo heel erg vaak voorkomt. Maar als je het eliminatiedieet doet en gluten vrij gaat en je je beter voelt , wat wil je nog meer ? Als je merkt dat sommige van je symptomen verdwijnen , wat ze ook zijn , je voelt je goed zonder gluten -  en dan wanneer de symptomen terugkomen als je terug schakelt op gluten..... hier is de regel : lichaamstaal liegt nooit . Sommige mensen spreken Spaans , sommige mensen spreken Frans . Sommige mensen spreken een tweede taal . Maar niet veel  mensen spreken lichaam. Ik bedoel , luisteren naar wat ons lichaam ons vertelt . Dus je eet een voedsel , voelt je lekker of je voelt je niet goed  . Je eet of je gaat het niet eten , voel je je beter . Je eet het voedsel , voelt je niet goed .  Wat denk je  ?

Wendy Myers : Haha .

Tom O'Bryan : Maar dan , mensen zeggen , nou, ik voel me niet zo slecht , en ik hou echt van mijn pasta . Maar wat ze niet weten is dat er intern het een en ander aan de hand is: afsterven  van hun hersencellen elke dag - of afsterven van hun hartcellen , of hun huidcellen - waar de zwakke schakel is in de keten . En dan gaan ze die denkbeeldige lijn  overschrijden , de druppel die de emmer over doet lopen. Nu beginnen ze klachten te krijgen, en ze denken , " Oh . Ik heb net een probleem ontwikkeld " . Nee , je hebt al een tijdje een probleem gehad . . Het gaf gewoon niet genoeg symptomen  om een wake - up call  te veroorzaken. .

Wendy Myers : Ik ben enthousiast ik krijg mijn gluten panel gevoeligheid over een paar dagen . Ik zal gewoon naar mijn immunoloog dr. Bernard Gellar , een geweldig immunoloog . Ik ga om te zien wat er gaande is binnen. Waar ik wel gevoelig voor ben.

Tom O'Bryan : Excellent .

Glutenvrije producten
Wendy Myers : Ik zal mijn dochter het ook laten doen. . Dus wat denk je van glutenvrije producten ? Iets  wat mijn man geweldig vindt om te doen . We hebben onze dochter op een glutenvrij dieet . Maar hij , net als veel andere mensen , gaat regel recht naar de glutenvrije aisle en koopt al die koekjes en wafels en al die bewerkte voedingsmiddelen . En ik zeg , " schat , dat zijn niet per se gezond " . Haha . Wat is uw idee over glutenvrije producten ?

Tom O'Bryan : Sommige artsen en diëtisten en geregistreerde diëtisten zeggen dat een glutenvrij dieet gevaarlijk voor je kan zijn. Glutenvrije diëten zijn niet slecht voor je . Bad - glutenvrije diëten zijn slecht voor je . Je bent gewend elke morgen te stoppen bij een coffeeshop om je koffie te krijgen op weg naar het werk en normaal krijg je een blueberry muffin . Maar nu ben je met gluten gevoeligheid gediagnosticeerd , zodat je geen muffin meer pakt . Je krijgt je koffie en wileigenlijk wel die muffin , maar , nee, ik ben niet van plan om dat te doen . Ik ben niet van plan om die muffin te hebben . Nou pas je beter op jezelf. Maar op een dag dat je je koffie bestelt  zie je dat bord dat zegt , Glutenvrije blueberry muffins .

Wendy Myers : Aha!

Tom O'Bryan :En je zegt onmiddellijk , oh , kan ik dat hebben . Dat is gezond voor mij . In feite, ik kan er wel twee .

Wendy Myers : Haha .

Tom O'Bryan : Het is niet gezond . Het is gewoon niet zo slecht voor je . Maar het is niet gezond voor je . Er is niets mis met het hebben van een glutenvrij muffin zo nu en dan . Who cares ? Er is niets mis mee , maar laten we een groter plaatje hier voor een moment . De grootste epidemie in ons land vandaag is overgewicht die vervolgens leiden tot insulineresistentie die diabetes als gevolg heeft.. Het is een enorm probleem . Het is enorm . Toen ik uit school  kwam noemden we het Adult onset diabetes 2 . We noemen het niet meer  ouderdomsdiabetes 2 omdat kinderen  het nu beginnen te krijgen. . Ze publiceerden onlangs een aantal statistieken een paar maanden geleden die lieten zien dat als de toename van diabetes blijft zoals het nu erger en erger en erger met 2044 , zullen de kosten van het verzorgen van de diabetici alleen op Medicare hoger zijn dan alle geïnde belastingen in de hele Verenigde Staten .

Wendy Myers : Woah .

Tom O'Bryan : Het zal ons failliet doen gaan, er is geen geld voor. . We moeten wakker worden . Je kunt niet overgewicht.. . We kunnen niet overgewicht bevorderen. Onze artsen zeggen: " laat ze meer bewegen" .En hun patiënten zijn pakken  een extra 30 pond er bij op. Ze moeten een groter beeld  krijgen. Er was een artikel in de New York Times dat ik een vier of vijf jaar geleden las waar de mortuarium industrie grote nood klaagde omdat mensen niet meer.in de kisten  passen Ze moeten veel vaker dubbele breedte gaan nu . Als beschaving , doen we on szelf de das om. Ik weet niet of je luisteraars dit weten, maar er is een studie acht jaar geleden . Het was waar toen en erger vandaag zelfs dan  toen. En dat is , onze pasgeboren kinderen hebben een kortere levensduur geprojecteerd dan wij . Kinderen zullen eerder sterven dan  wij . Je leeft naar 68 , je kinderen halen 68 niet . Ze zullen vroeg sterven . En het is de eerste keer in de geschiedenis dat dit ooit gebeurd is . Ooit. En we gaan gewoon blindelings door , het eten van onze muffins elke dag , het eten van al onze pasta en brood . Bill Davis ' boek Wheat Belly is een uitstekende exposee over dit onderwerp van hoe brood en tarwe in het algemeen ons vetmesten . We kunnen niet doorgaan met onze kinderen vet te mesten , ze gaan te vroeg sterven .

En als een beschaving , zakken we af . Ik hou niet van een onheilsprofeet te zijn. Lees  de studies . Ik weet niet of er iemand in de wereld van vandaag is die durft beweren dat het klimaat niet aan het veranderen is en het broeikaseffect is reëel . Twee jaar geleden waren er nog enkele wetenschappers die werkten voor dit groot bedrijf . " Oh er is geen bewijs " Onzin ! Onzin . We weten allemaal en we ervaren elke dag met de overstromingen en de toegenomen stormen en hittegolven en de koude golven  zijn erger dan ooit . Er is geen twijfel dat onze planeet is in grote nood . Welnu, het menselijk lichaam is in hetzelfde type van nood vanwege obesitas .

Dus hoe verhoudt zich dit tot glutenvrij dieet ? De poeders die worden gebruikt in glutenvrije diëten hebben een hogere glycemische index . Als je twee sneetjes volkoren brood eet , denkt je lichaam dat je net zoveel suiker eet als een Snickers bar . Van twee sneetjes brood . Hoe zit het met een bord pasta ? Het is veel erger . De glycemische index is hoeveel suiker je lichaam denkt dat je eet en hoeveel insuline die het produceert in reactie . Hoe hoger de glycemische index , hoe meer insuline je lichaam maakt . Tarwe is zeer hoog op de glycemische index . Bill Davis praat veel over die in zijn boek .Brood Buik Hij is ook in onze Summit , en je hoort hem dat uitleggen in groot detail in het glutenvrij Summit . De glycemische index in een aantal van deze glutenvrij meel soorten is hoger dan tarwe . Dus je eet een glutenvrij blueberry muffin en je lichaam denkt dat je krijgt meer suiker dan een Snickers bar .
Natuurlijk is het beter om in beweging te zijn, maar het helpt weinig om af te vallen. Daar moeten we eigenlijk ook een Summit aan wijden. Insuline en insuline resistentie.https://www.wetransfer.com/downloads
Doctor Tom O’Bryan is an internationally recognized speaker and workshop leader specializing in the complications of non-celiac gluten sensitivity and celiac disease as they occur inside and outside the intestines. Since 2004 he has served as a teaching connoisseur for international audiences of health care practitioners and currently holds teaching faculty positions with the Institute for Functional Medicine and the National University of Health Sciences. He also serves on the scientific advisory committee of the International and American Association of Clinical Nutritionists and the medical advisory board of the National Association of Nutritional Professionals. Hello, Doctor O’Bryan. Thank you for coming on the show.

Tom O’Bryan: Thank you very much. It’s a pleasure to be with you.

Wendy Myers: Well, first, why don’t you tell the listeners a little about yourself and why you have become such an advocate against gluten.

Tom O’Bryan: Okay. Well, the British Medical Journal published a paper in 2011 where they did a med analysis, and what that means is looking at many studies on that particular topic and doing a summary of all the studies. And they looked at what is the time frame from when translational research is first published, and what’s translational research? It’s research that’s going to change the way doctors think and act in practice in terms of how they think about a problem and what therapies will they use. That’s translational research. It’s going to completely transform how a doctor thinks about a particular topic. British Medical Journal did a med analysis of many papers on this topic and what they found was that the average is 17 years from the time an article is first published before the doctor down the street knows about this information and is using it in practice. 17 years! So when they first started publishing studies about cholesterol associated with heart disease it was 17 years before the doctor down the street was doing cholesterol checks. And his goes on with many, many different topics in medicine. 17 years. In the meantime people are suffering and people are dying.

So I made a decision with this topic of gluten sensitivity with or without celiac disease that that’s not going to happen. It was just two years ago that the International Celiac Conference acknowledged that there is this thing called non-celiac gluten sensitivity, NCGS. That means you are sensitive to gluten, it’s making you sick, but you don’t have celiac disease. It was just two years ago that they finally validated that there is such thing. And he result of that is that now there are papers coming out about this topic of NCGS. But the track record would be 17 years before your doctor down the street, or 15 more years, before your doctor down the street knows about this and understands how to test for it and knows what to do for it.

I’m not going to let that happen, because what you’ll learn is that people are dying everyday and that the death certificate says liver cancer, or heart attacks. They were secondary to a gluten sensitivity; or some, not all of them, but for some of these people, like my father, or my godmother who died of liver cancer, but it was secondary to undiagnosed celiac disease. I’m not going to let that happen, so I’ve put together this gluten summit where I’ve interviewed 29 of the world’s leaders, of the scientists, the researchers, who are on the cutting edge publishing these papers. And then then cutting edge clinicians, the doctors in practice who are well known and are looking at this topic of gluten sensitivity and implementing some of these protocols. And then the nutritionists who say “how do you send your kids to school or for lunch? or how do you order at a restaurant? I put all of these people together and we’re offering it for free online. It’s called the Gluten Summit and it airs November 11 through the 17th.

Wendy Myers: Yeah. “And if you listeners want to learn more about it you can go to liveto110.com. There’s a sidebar, a little graphic that you can click for the Gluten Summit. You can also go to thedr.com and sign up for that. Is there another website they can go to?

Tom O’Bryan: Your website is probably the easiest one for them to access. It’s the most convenient one.

06:06 What is gluten?
Wendy Myers: Okay, perfect. So I tell every single one of my clients to stop eating gluten whether it be for weight loss, or just for health reasons, or for detoxing. Whatever reason motivates them because many people don’t realize the huge, huge devastating health effects that gluten has so I try to give people whatever their motivation is, I tell them: nix gluten for that reason. Because people just cannot believe that they need to take this protein out of their diet. Why don’t we start with the basics for the newbies that don’t know about gluten or never heard of it. What is it and what foods contain it?

Tom O’Bryan: You bet. Gluten is the family of proteins that are in most grains. By the way, gluten is not bad for you. Bad gluten is bad for you, because there’s gluten in rice. There’s gluten in corn. There’s gluten in quinoa. They are not bad for you. Now you could be allergic to rice, and then it’s a problem allergies are always to proteins, so you could be allergic to the gluten protein of rice. But this topic of gluten sensitivity relates specifically to wheat, rye, and barley. That’s the family of grains that are toxic to humans. It’s the protein in wheat, rye, and barley that we’re talking about here.

7:31 Good gluten and bad gluten
Wendy Myers: When you say good gluten and bad gluten, what exactly do you mean by that?

Tom O’Bryan: Think of protein like a brick wall. Digestion is taking the mortar of the bricks. You got each individual brick which is an amino acid. The amino acids then can be absorbed. They go right through the walls of the intestines into the bloodstream. They just go right there so small and there’s like a cheesecloth that’s covering the intestines so that only a certain size of molecules can get through into the bloodstream. And amino acids are small enough to go through the cheese cloth. The problem with these toxic families of gluten is that the human body cannot digest them down. You’ll hear Doctor Alessio Fasano, from Harvard, in the summit saying no human can digest gluten. Let me say that again, no human can digest the toxic gluten proteins of wheat, rye, and barley. One more time: no human can digest the toxic gluten proteins of wheat, rye, and barley. Does that mean I can’t absorb it? Yes. That means no human. If you are human, you cannot digest it.

Now if you could take the hydrochloric acid that’s produced in our stomach and you put it in a bottle. Doctor Fasano talked about this. If you put your finger in that bottle, it will eat your finger to the bone in less than a minute. If you put gluten, like a piece of bread, in that same bottle, it doesn’t digest the bread. It’ll eat your finger to the bone, but it won’t break down the proteins of bread. It just can’t. No human can digest this protein. What happens is that because we cannot digest it, we can’t get it down to each individual brick of the brick wall, it’s like someone took a sledgehammer and broke the wall into clumps and you get a 33-brick clump, a 17-brick clump, and an 11-brick clump. All these different clumps of brick that are called peptides they are made up of 33 amino acids–way too big to get through the cheese cloth into the bloodstream. But the immune system sees these clumps of brick and thinks that they’re a pathogen, bad bacteria. And the result is, we start making an inflammatory response to attack these bacteria which are these clumps of brick. So the inflammatory response in the intestines, the inflammation in the intestines causes tears in the cheese cloth.

When you get  tears in the cheese cloth, now these larger molecules of these clumps of brick that couldn’t be broken down into amino acids, now can get through the tears in the cheese cloth into your bloodstream, and your immune system starts making antibodies to protect you from this invader you can’t use to make new muscle or new nerve hormones or new bone cells. You can’t use them. Your body tries to fight it. Now you get the inflammatory response that’s in your circulation going through your whole body–these antibodies that are looking for gluten and firing these chemical bullets called ISOTYPES that cause inflammation throughout your body.

You pull the chain, and the chain breaks at its weakest link. It’s at one end, the middle, the other end. It’s your heart, your brain, your liver, your gut, wherever the weak link is in the chain, that’s where you will eventually get the symptoms of gluten sensitivity wherever the weak link is. Because this inflammation is going throughout your body, that is why one person will manifest seizures. The next person will manifest psoriasis. The next person will manifest achy joints. The next person will manifest fatigue. The next person will manifest thyroid problems and all the symptoms of a bad thyroid. The next person will manifest infertility. The list goes on and on, because it’s a systemic inflammatory process that will manifest wherever the weak link is in your chain.

Wendy Myers: That’s really compelling because every imaginable health symptom and condition could have a root cause having gluten be the contributor.

Tom O’Bryan: That’s exactly right. It would be very silly and foolish to say, every condition is caused by gluten sensitivity and everyone should go gluten free. That is silly. But it’s very rational and scientific to say, any condition may be caused by gluten sensitivity so every patient should be checked for gluten sensitivity. That’s very rational.

12:33 Do oats contain gluten
Wendy Myers: What about oats? I think that’s something a lot of people have a confusion about. Can you explain exactly why most oats contain gluten?

Tom O’Bryan: Yes. When oats grow out of the ground, there’s no gluten in them. When you buy it off the shelf, there’s gluten in them, and it’s the toxic family of gluten. There’s gluten in oats. It’s called avenin. Like there’s gluten in rice and corn. But avenin is not toxic to you unless you are allergic to oats and some people are allergic to tomatoes. You can be allergic to oats. But to this discussion of toxic family of glutens of wheat, rye, and barley, oats do not have that toxic family of gluten in them. However, the trucks that are hauling the oats from the fields when harvest to the manufacturing facility hold wheat. They don’t clean the trucks so there’s cross contamination. So when you buy oats off the shelf there’s often toxic gluten in them. So as long as you’re buying your oats from a gluten-free oat company, andthere are companies that go a long way to do their best to make sure there’s no cross contamination. Bob’s Red Mill is a national brand. Glutenfreeoats.com is another one. There are many out there now. That are proud to say “we go the extra mile to make sure our oats are gluten free”. Well, they’re not gluten free because they have avenins, but they’re toxic gluten free.

14:07 The 50-50 rule on gluten
Wendy Myers: One thing that is concerning to me that I found very interesting was how the wheat today is very different than it was a hundred years ago, and therefore more problematic. It has more gluten in it than it did a hundred years ago.

Tom O’Bryan. That’s right. That’s called the 50-50 rule. In the last 50 years the gluten content has gone up by over 50%. It’s gone from 2% gluten. It’s actually much more than 50% now. It’s gone from 2% gluten to the earliest biblical forms of wheat to 14% toxic gluten which is currently the levels in most brands of wheat  that are commercially prepared.

Wendy Myers: Obviously that’s going to be causing a lot more problems. Haha

Tom O’Bryan: Yes. Gluten means glue. This is really interesting. In Poland they use wheat flour, add water to it, make a paste out of it and use it as wallpaper paste. It so sticky it holds the paper to the wall for years.

15:14 Common health disorders caused by gluten
Wendy Myers: Yeah I remember when I was three years old I made a piñata. I used flour, water, and made a piñata. That’s glue haha. So what health disorders can someone suffer if they eat glue. You named a few, but what are some of the more common ones that people aren’t attributing to gluten sensitivity?

Tom O’Bryan: First, the common symptom of every food sensitivity is fatigue. Just across the board fatigue. And for all of your listeners here’s the way to determine if you’re fatigued or not. On a 1 to 10, 10 is the amount of energy you should have. Five is half as much. Take your willpower out of the equation, and what’s your energy?

Wendy Myers: And caffeine out of the equation. Haha.

Tom O’Bryan: That’s right. What’s your body energy when you take the stimulants out? I teach our doctors the same way all the time. 1 to 10, 10 is the amount of energy you s ould have, five is half as much, and then pause, doctors. In that pause, everyone has a number. They say, I have an 8 or a 9. And then you say “but take your willpower out of the equation. What’s your body energy?”And you see people’s faces go “Oh. Reality check, I’m a 3 or 2″. That’s a most common symptom of food sensitivity, which is fatigue. Anemias are another suggestive of gluten sensitivity–very, very common to see.

Osteoporosis is so common that annals of internal medicine said that “we have no hesitance in saying every osteoporotic patient should be checked for celiac diseases. Celiac disease could be the cause of their osteoporosis”. So I showed that study and I say,  “so doctors, if the annals of internal medicine say every osteoporotic patient needs to be checked, because it’s so common as acause, which patient are you not going to check?” And you see this look of realization come into their faces saying “Oh I didn’t know that. Why I need check every one of them?” Yes, exactly. Because if you give the drugs, I think, and there’s no paper on this as far as I know, well there are papers on the reality. And that is when you give the drugs for osteoporosis called bisphosphonates.

The study showed that if you look at the x-rays you take bisphosphonates and there’s more bone. The bisphosphonate drugs worked to produce more bone. But the problem is the bone is balsa wood, not oak. The post-menopausal women that take bisphosphonates have just as many fractures with their osteoporosis as women who don’t take bisphosphonates who have osteoporosis. The fracture rate’s the same. It doesn’t make a difference in the fracture rate. But what the sales people do, they show the studies show x-rays where there are more bone. So the doctors believe that bisphosphonates is what you should do. But the bone is balsa wood, it breaks really easily. Why? Because they may have a gluten sensitivity and they’re not absorbing the calcium or the vitamin D or the vitamin K that they need to make really strong bone.

So the drugs work partially but not completely. The annals of internal medicine say that every osteoporotic patient needs to be checked. That’s another symptom. The most common symptom I think is brain dysfunction. I gave a lecture a couple days ago in North Dakota. I was at Fargo, North Dakota, of all places. They were wonderful people. There were 300 people in the room and when I said “how many know or suspect that they have a sensitivity gluten”, almost the entire room raised their hand and I laughed because that’s a loaded question to this audience. But “how many of you know or suspect that if you have an inadvertent exposure to gluten it seems to affect your brain?” Over 75% raised their hand again. That’s the most common system that’s affected—the brain. That means brain fog, or headaches, or seizures or attention deficit or any symptom of brain dysfunction that a person may get, may be because of sensitivity to gluten.

Wendy Myers: Yeah. I keep reading that even a lot of people don’t have intestinal or stomach alarms going off, they don’t have any kind of intestinal symptoms. That means the celiac or non-celiac gluten sensitivity can really be damaging their brain.

Tom O’Bryan: That is correct. Unfortunately you don’t feel it when the antibodies are attacking your brain cells until it’s pretty far along. And takes years about for most people before it’s far along and now you get obvious symptoms. You don’t feel it when you brain cells are getting killed off until you hit a critical mass. No one get Alzheimer’s in their 60′s or 70′s. It’s a decades-long process of killing off brain cells until you kill off  enough brain cells that the symptoms become a little more obvious. And if you look in the history, there are always jokes “Oh, I’m getting older, I can’t remember the way I used to. haha”. “Oh, how old are you?”.”Oh, 36″. No! That’s not good. That’s not normal, That’s not aging. We all should be able to learn a foreign language in our 80′s. There’s no reason why not. Your brain is supposed to be working that well, unless you’ve been killing it off. Eating foods that are causing inflammation, pulling the weak link in your chain, which in your case, may be the brain.

Wendy Myers: I definitely feel like a part of brain fatigue or brain fog and mental fatigue that I deal with everyday is partly due to heavy metal toxicity but also because of the fact that I ate gluten everyday for 40 years.

Tom O’Bryan: Absolutely right. It takes a while to rebuild those cells. So in the meantime, being aware of it and being meticulous to not throw any more gasoline on the fire it’s critical.

Wendy Myers: Yes, so your brain can regenerate after you stop eating gluten?

Tom O’Bryan: Yes. It used to be that doctors thought that you kill your brain cells, and you’re toast. There’s nothing that you can do.  Well, we know now that it’s true. You regenerate brain cells. They’re slower than most cellular areas in the body, but you supply the right environment and you can have some really good results occur.

21:43 Should everyone avoid gluten?
Wendy Myers: Do you think that everyone should be avoiding gluten?

Tom O’Bryan: Well, as an expert on the topic, it’s really difficult. I got to be careful as to what I say. And I can only speak from the science and then give my personal opinion. And the science says no, everyone should not be off gluten. But the science also says if you’re having an immune reaction you need to be off gluten. That’s obvious. Your immune system is there to protect you. It’s the armed forces of your body, it’s the army, air force, marine, coast guard, navy, IGA, IGG, IGE, IGM. Different branches of the immune system. And if the army is out in force, your body is talking to you. Your immune system is saying, we’ve got a problem here. So anyone that has elevated levels of antibodies to gluten certainly should be off gluten. Or anyone that notices that they feel better when they’re off gluten. Why would you eat a food that you notice you’ve got symptoms for? “Well, the symptoms aren’t too bad”. That’s right, they’re not too bad perhaps, but they’re killing off brain cells or heart cells or liver cells, and when you get enough of them killed off, the symptoms are much more frequent and they get worse. So should be everyone off gluten? Science says no, but those with immune response or with symptom response should be off gluten.

Now I’m going to give you my personal opinion. Why would we eat anything that our bodies can’t really digest and causes inflammation? We live in such an inflamed society already. Most people have heard you want an anti-inflammatory lifestyle, whatever that means. So one of the premises of an anti-inflammatory lifestyle to reduce your risk of different degenerative diseases is stop throwing gasoline at the fire. So whether you get symptoms from throwing gasoline at the fire or not is just a question of how much tissue has been damaged. Here’s a thing about wheat, though. You can’t argue with the value of wheat. It has saved millions and millions of lives. When we have shipped container vessels of wheat to third-world countries that are having famine, you save millions of lives, because you can get some of the calories out of these, you get a little bit of protein out of it; you can keep your body going. Yes, the body will use some of that, but it also will cause the tears on the cheesecloth, the inflammation and the long-term degenerative diseases. So when there’s nothing else in the world to eat, of course you eat wheat because it’s going to save your life. But in this country, there is no reason. There are so many other options available to us.

24:49 Gluten and the thyroid
Wendy Myers: Let’s talk a little bit about gluten and the thyroid. I personally have a thyroid issue and I’ve had to stop gluten because of that. And so, it is a personal interest to me. So how exactly does gluten hurt your thyroid and therefore your metabolism if you consume it? I’ve been dealing with a thyroid issue for a few years now and I’ve just read over and over and over that you need to cut gluten out of your diet. Can you explain exactly why that might be a good idea?

Tom O’Bryan: Sure. There’s a mechanism that’s very common, and I’ve spoken to pulling on a chain at the weak link breaks. And the weak link is your thyroid. How is it? What’s the weak link? Well, one of the most common mechanisms is called molecular mimicry. What does that mean? When your immune system is trying to protect you it makes antibodies against this food, the toxic proteins of gluten, and let’s say the toxic protein is 33 amino acids long, that’s the most common one, called glia-α9. It’s one of the clumps of brick when we don’t digest gluten completely. It’s 33 bricks long. Let’s say those amino acids are AABCD. Now it is 33 letters, and I’m not going to say the 33 letters. So with AABCD, I’m referring to glia-α9. And your body makes antibodies to glia-α9. Now these antibodies are soldiers. Think of Arnold Schwarzenegger with his head out of a Hummer with a big submachine gun, and he’s got those dark glasses on. Here in California we call them The Governator so, think of The Governator with this big submachine over there, over there, firing these chemical bullets called synochymes trying to attack the 33 brick amino acid glia-α9, AABCD.

Proteins are made of hundreds of amino acids. The blood is going through your entire body. Let’s say the blood is going past the thyroid. The surface of the thyroid that the blood is going past is made up of proteins and fats. Proteins are made up of hundreds of amino acids. So the blood is going past the surface of the thyroid made up of proteins, which are hundreds of amino acids. Part of the amino acid complex there is AABCD. So Arnold, who’s firing these chemical bullets at AABCD anywhere he finds them in the bloodstream, got these dark glasses on. He doesn’t seem to see very clearly. And he fires up chemical bullets at your thyroid because part of the walls is made up of AABCD. That chemical bullet damages the surface of the thyroid. Why do we have any antibodies to our tissue, to our thyroid, or lungs, or liver, or muscles? How come there’s a normal range of antibodies? It’s because your body is cleaning up the damaged cells all the time. When cells get damaged you got to get them out of there, or else they can mal-form and cause cancers and many other things. But it’s your body’s protection: get that damaged cell out of there. So you make antibodies to your thyroid to get rid of that damaged cell.

That’s a normal process. But now you’d have toast for breakfast. And there’s more soldiers coming out to deal with AABCD [in German accent] “over there, over there”. Then you had sandwich for lunch, then you had pasta for dinner, the next day you had toast for breakfast, a sandwich for lunch, or maybe pancakes for breakfast, a sandwich for lunch, and now you got croutons on your salad on dinner with a cookie in there. And you’re being exposed to these toxic families of gluten multiple times a day every day, lots of Arnold soldiers are out there trying to kill it and it gets confused  and it goes after the weak link in your chain, your thyroid because AABCD is in your thyroid. Now Arnold is attacking your thyroid regularly. And now your body is trying to make these clean up cells antibodies to the thyroid to clean up the damaged cells and these processes are going so fast and so quick and so constantly. Eventually your body continues to make the antibodies to your thyroid at its own. Now you have an auto-immune thyroid disease called Hashimoto’s or Graves’. That’s the most common mechanism as to how gluten can affect the function of your thyroid.

Wendy Myers: Yeah, that’s really compelling because you would always going to think, oh I just have some disease, and my metabolism has slowed down but it’s gluten that’s a huge, huge factor in thyroid disease.

Tom O’Bryan: That’s exactly right.

29:56 Are you gluten sensitive?

Wendy Myers: So what test should you get if you want to find out if you’re sensitive to gluten and what labs do you recommend?

Tom O’Bryan: There’s only one test that’s comprehensive in looking for gluten sensitivity. I mentioned glia-A9, the 33 brick amino acid. It’s the most common toxic peptide of gluten. About 50% of celiacs have glia-A9 being elevated. But the other 50% don’t. They have other peptides of gluten, other clumps of brick, that they’re reacting to, not the 33 clump of brick. Well, every lab in the country that looks for sensitivity of gluten looks at GLIA-Α9. It’s good that they look at GLIA-Α9, but it’s not complete. If you’re sensitive to GLIA-Α9 and it comes back positive, you got a problem. But if it comes back negative it’s not necessarily negative, all it’s telling you is that you are not reactive to GLIA-Α9. You may be reacting to one of the other peptides that the lab didn’t check for. Why aren’t they checking the other peptides? That’s a million dollar question no one has ever been able to answer. Really just dollars and politics. But technology improves all the time. The the papers started coming out in the 1999 talking about testing for other peptides of gluten, and the papers have been coming out consistently ever since, now there’s a laboratory in the last three years. They opened up last three years ago. That looks at 11 different peptides of gluten, the laborator is called Cyrexlabs,cyrexlabs.com That’s the test that you do. If that comes back negative, likely, you’re okay and you don’t have sensitivity to gluten right now that’s causing elevated antibodies.

31:55 Celiac disease vs. gluten sensitivity
Wendy Myers: Sadly I have many clients who have IBS issues and they go to their doctor and the first doctor’s test is a test for celiac disease. None of them have tested for gluten sensitivity. Their test invariably comes back negative, and they’re told that they can eat gluten. What’s wrong with that picture?

Tom O’Bryan: That’s a really good question. Remember, we started off this interview with the 17-year concept. And it’s taking 15 years. The pattern would be 15 years from now your clients go to their doctor and he checks for gluten sensitivity instead of checking for celiac disease. Because celiac disease is one manifestation of gluten sensitivity. There are many manifestations. But we all focus with blinders on celiac disease. That’s the only one that we thought of. So if you come back positive for celiac; you got a problem! You need to take care of it. But if you come back negative to celiac, it’s not necessarily that gluten’s okay for you. You may be manifesting it in your thyroid with no damage to your gut at all. Or in your brain. Or in your heart. Or somewhere else. And it’s not just manifesting anywhere else.
33:11 Tests for celiac disease
Wendy Myers: I’ve also heard that the tests for celiac disease, that many of those are not accurate as well. And just because you have a test come back negative, does not mean that you don’t have celiac disease. Can you explain that a little bit? I’ve heard that in some of the tests you take, you have to have 80% of your villi missing, or the length of the villi 80% missing to get a positive confirmation of celiac disease. But what if 20% were worn down?

Tom O’Bryan: Well this is really, you’ve done your homework. Good girl.

Wendy Myers: Haha. Yeah.

Tom O’Bryan: High five girl. Good job haha.

Wendy Myers: Oh yeah! I like to read.

Tom O’Bryan: Yes, that’s very accurate. The studies started to come out in 2005 showing that. Your intestines are a tube, 25-feet long tube that winds around inside your abdomen. It can twist around in there. But it’s a tube. The inside of the tube is lined with shag carpeting.

Wendy Myers: I love that analogy hahaha.

Tom O’Bryan: Oh, thank you. This absorbs vitamin. The shag over here is fat. The other shag is amino acid. All the shags absorb different nutrients. Celiac disease is when all your shags are down and you get Berber (flat carpet). If you get Berber, you don’t absorb calcium. You get osteoporosis. So the test that looks for celiac disease the markers that they look at are transglutaminase, or endomycium. Endomycium was the older version. It is still used but not as much. Transglutaminase is more sensitive, meaning it identifies more of them than endomycium does. Mostly it’s transglutaminase. The problem is that the papers that the doctors have read all say the same thing – that endomycium and transglutaminase are 97, 98, 100% accurate. Doctors who read these papers say, “Oh, these are really good tests. We’ll do this test”. Well, I wrote to many of those authors. Many of them and now it’s common knowledge. It wasn’t five years ago when I started writing them.

When these researchers do their research to see which kinds of blood tests is going to work, they buy a couple hundred of samples of celiac blood. There are blood banks that have patients with diabetes. They have the blood of patients with diabetes, the blood of patients with rheumatoid. Many kinds of diseases.  So researches can buy these blood samples and they are assured these are all patients with rheumatoid, all patients with diabetes, all patients with celiac. And then they can check and see how accurate their tests are to identify it in those blood samples. So, the doctors who have published the papers on these transglutaminase and endomycium bought their samples of blood of celiac patients. In order to get a diagnosis of celiac disease, the microvilli, the shags in the shag carpeting, have to be worn down completely. It’s called total villous atrophy. If you don’t get total villous atrophy, you don’t get a class diagnosis of celiac, and so your blood is not stored in those blood banks. Only those with total villous atrophy, their shags worn down completely, have their blood stored in the blood bank. Researchers buy their blood. So the blood they’re buying are all people who were at the end stage of the disease.

Their shags are worn down completely. And when you write to the authors and you say, “dear Doc, in your study, did you look at people who had partial villous atrophy, where the shags are only partially worn down?” “Or people who just had high levels of inflammation and whose shags are not worn down yet? Did you look at those patients?” And they all respond the same way: “No. See that disease is total villous atrophy.” So unintentionally, they cherry picked their group so that everyone had the end stage of disease and so the test is really accurate. When you look at people that have partial villous atrophy, the shags are wearing down but they are not worn down completely yet. Or they have a lot of increased information. The studies tell us that those tests can be wrong, and say there’s no problem up to seven out of ten times. It’s called desensitivity. And desensitivity is 27 to 33% with partial villous atrophy. Meaning, it comes back and says you’re fine and you’re really not.  So that’s the test for celiac disease. That’s why if you want to do a test for celiac disease, that’s okay but you also want to do the test for gluten sensitivity, which looks at multiple peptides of gluten because that’s much more important than whether or not your shags were worn down completely.

Wendy Myers: Yeah. Ideally it seems like you want to be diagnosed prior to your shags wearing all the way down, so it’s still going to get that.

Tom O’Bryan: That’s exactly right. That’s exactly right.

Cyrex Labs – the best lab for gluten testing
Wendy Myers: So you can head it off of the curve. Are there any labs that you prefer to do the celiac testing that you think is more accurate, or more sensitive test?

Tom O’Bryan: There’s only one lab currently in the country that’s doing multiple peptides of gluten with the celiac test. Or just  the multiple peptides of gluten test. No other lab is doing this yet. That lab is called cyrexlabs.com

Wendy Myers: So the same one, they’ve got their act together. Haha.

Tom O’Bryan: They do. They’ve worked really hard on this and the creator of those tests is a world-famous immunologist named Doctor Aristo Vojdani. Doctor Vojdani is one of the guests in the summit. He talks about how he thought about these tests and how he came up with these tests. His background. This is a culmination of 35 years’ worth of work for Doctor Vojdani to come up with these tests.

39:28 Drawbacks of testing
Wendy Myers: Are there any drawbacks of this test? Like for instance the studies show 1 in 3 people have gluten sensitivity, but other studies show that even people that have this tiny, tiny bit of gluten can have damage in their intestines even if they’re not full blown gluten sensitive for what I understand. So are there any drawbacks of this at all? What are the alternatives do people need to be doing? Do they need to do a food elimination diet to be a 100% certain that they’re not gluten sensitive if their test comes back negative?

Tom O’Bryan: The only drawbacks to the test that I know of are if someone is on steroids. If they’re taking steroids cortisone, hydrocortisone, or steroid inhalers for asthma. You can’t test. You really can’t because it will come back altered. It’s not accurate. Aside from that, there are no other drawbacks to the test that I’m aware of. Absolutely not.

40:37 Statistics of gluten sensitivity
Wendy Myers: Was that accurate when I said 1 in 3 people have gluten sensitivity?

Tom O’Bryan: Actually not. What the papers currently show that you can stand strong on is that 6 to 10% of the population. However, by condition, there are certain conditions. Take for example the irritable bowel syndrome. People card carrying wrong two criteria, they have a bowel syndrome. 30% of them are gluten sensitive. When you put them in a gluten-free diet, their IBS symptoms all go away. So by condition, it may be as high as 30%. But over the entire population what the numbers currently tell us is 6 to 10%.

41:21 Food elimination diet
Wendy Myers: Okay. What about if someone were to have their test come back negative, do you think it’s a good idea for them to do a food  elimination diet with gluten just to be sure? I’ve heard that is the golden standard for determining if you’re sensitive to gluten.

Tom O’Bryan: The gold standard is looking at the immune system to seeing if your army-air force, marines–are fighting right now. You’re irrespective of how you feel. It doesn’t matter how you feel.

Wendy Myers: Yeah, because you said some people don’t have symptoms.

Tom O’Bryan: Correct. Exactly. Because people are motivated when they feel sick or when they’ve got problems. They want to find out why and then they’ll check. But it doesn’t matter if you’ve got problems or not. I personally believe everyone in the country should be checked for gluten sensitivity because it’s so very very common. But if you do the elimination diet and go off of gluten and you feel better, what more do you need? If you notice that some of your symptoms go away, whatever they are, well they are if you’re off gluten–then you eat them and the symptoms come back, here is the rule: body language never lies. Some people speak Spanish; some people speak French. Some people adds a second language. But very people speak body. I mean, we don’t listen to what our body tells us. So you eat a food, you don’t feel good. You don’t eat a food, you feel better. You eat the food, you don’t feel good. You think?

Wendy Myers: Haha.

Tom O’Bryan: But then, people say, well, I don’t feel so bad, and I really like my pasta. But what they don’t know is that information that’s going on internally is killing off their brain cells every single day—or killing off their heart cells, or their skin cells–wherever the weak link is in their chain. And they’re going to cross that imaginary line, they have to have the straw that broke the camel’ back. Now they start getting symptoms, and they think, “Oh. I just developed a problem”. No, you’ve had a problem for quite a while. It just wasn’t causing symptoms that are a wake-up call.

Wendy Myers: I’m excited I’m getting my gluten sensitivity panel on a couple of days. I will just go to my immunologist Dr Bernard Gellar, a very wonderful immunologist. I’m going to see what’s going on inside. What I am sensitive to.

Tom O’Bryan: Excellent.

43:53  Gluten-free products
Wendy Myers: I’ll do my daughter’s as well. So what do you think about gluten-free products? One thing my husband loves to do. We have our daughter on a gluten free diet. But he, like many other people, just goes to the gluten-free aisle and buys all these cookies and wafers and all these processed foods. And I say, “honey, those aren’t necessarily healthy”. Haha. What is your idea on gluten-free products?

Tom O’Bryan: Some doctors and nutritionists and registered dieticians are saying that a gluten-free diet can be dangerous for you. Gluten-free diets are not bad for you. Bad-gluten-free diets are bad for you. You would stop every morning at a coffee shop to get your coffee on the way to work and you normally get a blueberry muffin. But now you’ve been diagnosed with gluten sensitivity, so you stop getting the muffin. You get your coffee and you just feel that craving but, no, I’m not going to do that. I’m not going to have that muffin. Well, you’re taking care of yourself. But one day you order your coffee and you see that sign that says, Gluten-free blueberry muffins.

Wendy Myers: There you go.

Tom O’Bryan: You immediately say, oh, I can have that. That’s healthy for me. As a matter of fact, I can have two.

Wendy Myers: Haha.

Tom O’Bryan: It’s not healthy. It’s just not as bad for you. But it’s not healthy for you. There’s nothing wrong with having a gluten-free muffin every once in a while. Who cares? There’s nothing wrong with it, but let’s get a bigger picture here for a moment. The biggest epidemic in our country today is obesity which will then cause insulin resistance that progresses on to diabetes. It’s a huge problem. It is massive. When I came out of school we called it Adult onset 2 diabetes. We don’t call it adult onset 2 anymore because kids are getting this now. They just published some statistics a few months ago that show if the increase in diabetes  continues as it is now getting worse and worse and worse by 2044, the cost of taking care of the diabetics just on medicare will be more than all the taxes collected in the entire United States.

Wendy Myers: Woah.

Tom O’Bryan: It will bankrupt us. We need to wake up. You can’t be obese. We can’t encourage obesity. Our doctors say, “give them more exercise”.  And their patients are packing in an extra 30 pounds in there. They need to get a bigger picture. There’s an article in New York Times I saw about four or five years ago the mortuary industry is in great distress because people don’t fit in the caskets anymore. They need to go double wide much more frequently now. As a civilization, we’re killing ourselves off. I don’t know if your listeners know this, but there’s a study eight years ago. It’s true today and worse than it was even then. And that is, your newborn children have a shorter projected  lifespan than you do. Kids are going to die earlier than you. You live to 68, your kids won’t live to 68. They’ll die early. And it’s the first time in history this has ever happened. Ever. And we’re just blindly going ahead, eating our muffins every day, eating all our pasta and bread. Bill Davis’ book Wheat Belly is an excellent read on this topic of how breads and wheat in general fatten you up. We can’t continue to fatten our kids; they’re going to die early.

And as a civilization, we’re going down. I don’t like to be a prophet of doom. Just read the studies. I don’t know that there’s anyone in the world today who argue that the environment is changing and the greenhouse effect is real. Two years ago there are still some scientists that worked for this big corporation. “Oh there’s no evidence” Nonsense! Nonsense. We all know and we are experiencing every day with the floods and the increased storms and the heat waves and the cold spells that are worse than ever. There’s no question that our planet is in great distress. Well, the human body is in the same type of distress because of obesity.

So how does this relate to gluten-free diet? The flours that are used in gluten-free diets have a higher glycemic index. If you eat two slices of whole wheat bread, your body is thinking you’re eating as much sugar as a Snickers bar. From two slices of bread. How about a plate of pasta? It’s much worse. The glycemic index is how much sugar your body thinks you’re eating and how much insulin it produces in response. The higher the glycemic index, the more insulin your body makes. Wheat is very high on the glycemic index. Bill Davis talks a lot about that in his book. He’s also in our summit, and you’ll hear him explain that in great detail in the gluten free summit. The glycemic index in some of these gluten-free flours is higher than wheat. So you eat a gluten-free blueberry muffin and your body thinks you’re getting more sugar than a Snickers bar.

Is Gluten the cause of Your Health Problems                                   Interview November 2013

See and Listen to also the wonderful video  http://theglutensummit.com/Tom-OBryan-DC-CCN-DACBN/